Bowback House

Ranging in height from five to fourteen stories, the proposed mixed-used development will replace an existing commercial building in Milton Keynes. The new development will provide approximately 300 new homes, a communal landscaped podium and roof spaces, and space for new commercial and retail units.

header image one
header image two

While still at an early stage of design, one of the key challenges has been developing a structural grid that coordinates with the lower ground floor car park and upper floor residential units to avoid the requirement for large numbers of transfer structures.

Through careful coordination with the design team, it has been possible to develop a structural grid which minimises the number of transfers required. This grid has been developed to coordinate with the standard car parking bay sizes. Where required, adjustments have been made to the upper floor apartments to minimise the impact of the structural columns on the architectural layouts, without compromising the overall design.

project image one
project image two

As the building footprint covers almost the entire site, external amenity space will be provided by extensive green roof landscaping of the podium and roof areas. As well as an amenity and bio-diversity benefit, these areas can be used to attenuate the surface water run-off and help maximise the SuDS benefit on the site.

project image