Jack Windmill

Bold restoration of Grade II listed Jack Mill, granary and mill house in the South Downs National Park

header image one
header image two

We worked closely with the architect to identify which elements of the historic structure were important from a heritage perspective as well as structurally. This helped inform which elements to keep, which to express and what could be removed.

project image

At first floor level, the new structure had to support new building loading while providing support for the historic frame where needed. The new timber floor and beams were mostly set above the existing in order to be as unobtrusive as possible. This involved hanging parts of the structure from beams hidden in balustrades at some locations.

A solid timber roof deck, rigidly fixed to the exposed glulam beams underneath, provided diaphragm action and torsional stability without the need for traditional timber blocking, which would have compromised the architectural intent.

project image
project image

The sloping ground meant the rear wall to the double-height music room needed to retain up to 3m of soil without a floor plate to prop it. Rock anchors were installed to tie the wall into the chalk behind to limit movement and provide an efficient structural solution.

project image