Modern Mews

Award winning refurbishment of a long and narrow mews property to let light in through a stunning new glass and timber central core with a feature folded plate staircase.

 

header image one
header image two

The original mews property suffered from a disjointed layout with access to the upper storeys via an inadequate spiral staircase at the rear. Despite the 8m deep floor plan, the property only has glazing to the front elevation which made the existing layout dark and lacking in natural light.

The project involved creating a new core, splitting each floor plate with structural glass floor panels, drawing in light to the middle of the building via large sky lights and the feature central staircase.

project image

welded steel plate treads and risers with carefully detailed concealed supports maintain the illusion of lightness

The staircase consists of hardwood clad welded steel plate treads and risers with carefully detailed concealed supports to maintain the illusion of lightness and separating from the glazed floors via shadow gaps.

A new polished composite concrete ground floor has been installed and lateral stability of the building is provided by sensitively located box frames and wind posts which are carefully concealed within the new layout. 

Winner of a RIBA London Award 2016

project image